Sínséták

Ha kíváncsi vagy a magyar vasút múltjára, jelenére, jövőjére, akkor gyere, sétálj velünk!

- Megmutatunk neked szépséges, titkokkal teli vasútállomásokat.

- Mik történnek az állomásokon?

- Hogy készítik elő a vonatokat az indulásra? 

- Milyen feladatokat látnak el a dolgozók?

A séták minimum 10 fő jelentkezése esetén indulnak!

1.séta Budapest Nyugati Pályaudvar Időtartam:   2 vagy 3 óra
            Budapest-Nyugati: a velünk élő 19. század

- Sétánkat a pénztárcsarnokban kezdjük, ahol az 1800-as évek második felének hangulatát csak az induló vonatok elektronikus kijelzői törik meg.   

- A királyi váróterem az állomás egyik ékessége, mely Ferenc József király és felesége, Erzsébet királyné (közismert nevén Sissi) számára készült, hogy Bécs és királyi nyaraló, Gödöllő között utazva az irányváltás idejére megpihenjenek. 

- A vonatok forgalomirányító tornya az állomás sínhálózatának közepén található, ahonnan kézi erővel történik a vonóvezetékes váltok állítása. Az irányító torony teraszáról jól megfigyelhetők az örökké mozgásban lévő vonatok.

- Az állomás nyolc vágánya fölé parkolóház épült, a Westend beruházás részeként, melynek teraszáról szintén egyedülálló kilátás és rátekintés kapható az állomásra.

- Az esti túráink a Westend oldalában érnek véget kétórás séta után. A világosban vezetett túráink során azonban Ferdinánd-hídról lepillantunk még az állomás másik részére, a tárolóvágányokra, majd egy további 20-25 perces séta során áthaladva a Bajza és Bulcsú utcákat összekötő gyalogos alagúton a Lehel téri metróállomáshoz érünk vissza.

Részvételi díj: felnőtteknek 3500 forint, nyugdíjasoknak 2900 forint, gyermekjegy (12-18 éves korig) 1900 forint (a túrát  12 éven felülieknek ajánljuk!)

 

2. séta Budapest Keleti Pályaudvar Időtartam:   2  óra
cultura-keleti-palyaudvar-budapest-1926 Budapest Keleti: az 1900-as évek második felének vasúttechnikája

-Az állomás előtti téren találkozunk, a homlokzati bejárat lépcsőjénél, ahol röviden megismerjük az állomásépület történetét és a homlokzat jellegzetes díszítő elemeit.

- Az épület érkezési és indulási fogadócsarnoka eltérően díszített. Utóbbi az ország második legnagyobb alapterületű, nagy értékű freskókkal díszített helyisége, ahol Lotz Károly és Than Mór alkotásai díszítenek.

- A nemzetközi pénztár megtekintése után a VIP várótermet keressük fel.

- Az állomás nagy múltú étterme a Baross Étterem, ahol egyidejűleg akár 220-an is étkezhetnek.

Részvételi díj: felnőtteknek 3500 forint, nyugdíjasoknak 2900 forint, gyermekjegy (12-18 éves korig) 1900 forint (a túrát  12 éven felülieknek ajánljuk!)

 

3. séta Fotóstúra a Keletiben Időtartam:   2  óra
Vasúti fotózás a Keleti pályaudvaron a kék órában

- Egy profi vasútfotós, Vörös Attila segítségével megtanulhatjuk milyen trükkökkel lehet esti fényben egy állomás éltének pillanatait megörökíteni.

- A kék órában (naplementét közvetlenül követő időszakban) való fényképezéskor alapvető fontosságú, hogy a fényképezőgép alkalmas legyen több másodperces záridővel is dolgozni, illetve állvánnyal is rendelkezzünk! Ezen feltételek nem teljesülése esetén a sétánkon való részvétel élménye nem lesz teljes! Kérjük e túránkra csak akkor jelentkezzen, ha a megfelelő felszerelés a rendelkezésére áll!

- Az állomás előtti téren találkozunk, a homlokzati bejárat lépcsőjénél, ahol röviden megismerjük az állomásépület történetét és lefényképezhetjük a homlokzat jellegzetes díszítő elemeit.

- Sétánkat a pályaudvar Baross Étteremében kezdjük el, ahol meghívunk benneteket egy roppanós virslire, egy pohár sörre, illetve aki nem iszik alkoholt, egy frissítő üdítőre. Itt ismertetjük az est részletes programját, hogy hol és mit fogunk pontosan fényképezni. Bemutatjuk az esti, illetve éjszakai fotózás elméleti hátterét. (Az este során jellemzően álló dolgokat fogunk fényképezni, hogy azok bemozdulása ne rontsa el a fényképeket.)

Részvételi díj: 4500 forint (a túrát  12 éven felülieknek ajánljuk!)

 

4. séta Gyermekvasút Időtartam:   3  óra
Állomások, fűtőház és egyéb csodák - kicsiknek és nagyoknak

A Gyermekvasút a főváros egyik különleges, a maga nemében páratlan látványossága. A budai hegyvidék kirándulóhelyeit összekötő kisvasút, ahol a különböző beosztásokban iskolás korú gyermekvasutasok teljesítenek szolgálatot. A kisvasút vonala Széchenyi-hegytől Hűvösvölgyig tart. 

Vonatozunk, eközben elmeséljük nektek a Gyermekvasút történetét. A vezetőnk Vinis Gyula a Gyermekvasút nyugalmazott gépészeti vezetője, aki ismeri az állomások, a vonatok minden apró rejtett titkát.

Hallhattok érdekes történeteket, bepillantást nyertek a vasutas gyerekek szorgos napjaikba. Kipróbálhattok sok olyan eszközt, amik a (kis)vasutasok munkáját segítik.

 Amit kínálunk nektek a sétánkban :

- Hűvösvölgy állomáson megtekintjük a korszerű, fényjelzős biztosítóberendezés kezelőpultját a forgalmi irodában. 

– Széchenyi-hegy állomáson megtekintjük a 120 éves elvek szerint működő biztosítóberendezést, a karos (alak)jelzőket, a váltókezelő munkahelyét, valamint ki lehet próbálni a helyszíni váltóállítást.

- A hűvösvölgyi fűtőház meglátogatása, ahol a mozdonyok és kocsik javítása történik.

– Széchenyi-hegy állomáson megtekintjük a 120 éves elvek szerint működő biztosítóberendezést, a karos (alak)jelzőket, a váltókezelő munkahelyét, valamint ki lehet próbálni a helyszíni váltóállítást.

- Gyermekvasutas Múzeum látogatása tárlatvezetéssel.

Részvételi díj: felnőtteknek 3500 forint, nyugdíjasoknak 2900 forint, gyermekjegy (6-18 éves korig) 1900 forint (a túrát  6 éven felülieknek ajánljuk!) A részvételi díj tartalmazza a múzeumi belépő és a kisvasútra érvényes egy útra szóló menetjegy árát.

Figyelem! A két túránk közül a 10:00-ás kezdetűre Hűvösvölgy állomás várótermében (és pénztárhelységében) van a találkozó, míg a 13:30-as kezdetűre Széchenyi-hegy állomás várótermében van a gyülekező.

Online jegyek : https://oneticket.hu/sinseta-a-gyermekvasuton-kicsiknek-es-nagyoknak-1235

 

Időpont Budapest Nyugati Budapest Keleti Gyermekvasút Gyermekvasút
Január/ NAP -  21 28
Óra : 10:00-  13:00

Betelt

 

10:00-13:00-13:30-16:30

Beteltek

 

Február/ NAP   17  18 
Óra :
 10:00-13:00 

13:30-16:30

10:00-13:00

 

Március/ NAP    
Óra :
Név (kötelező)
Email cím (kötelező)
Telefonszám

Séta választás:
Melyik túraidőpontot választja a fenti lehetőségek közül:
Fizetési mód UtalásKészpénz

OTP számlaszám : 11773384-25468973 Közleménybe: Sínséták
A felnőtt és gyermek résztvevők száma, üzenet/megjegyzés