Kedvezményes vonatjegy

voncsi

A teljesárú vasúti menetjegy árából, akárcsak belföldi utazáskor, nemzetközi forgalomban is számos címen kapható kedvezmény. Vannak viszonylatokhoz, vonatokhoz, életkorhoz, fogyatékossághoz, az együtt utazók számához kötött kedvezmények is. Ezekből általában egyszerre csak egy vehető igénybe (kivétel ez alól a gyermekkedvezmény, mely több másféle kedvezményen belül is elérhető).

Az igénybe vehető kedvezmények köre vonatonként és/vagy viszonylatonként eltérő lehet!

Akciós vonatjegyek: Az akciós vonatjegyek közvetlen vonatokra, egy útra, 12 célországba, korlátozott számban állnak rendelkezésre - egyes esetekben több díjszinten, illetve 1. és 2. osztályra egyaránt. Az akciós jegyek nem válthatók vissza, nem cserélhetők. A konkrét ajánlatokról az egyes célországoknál olvashat!

Kirándulójegyek: A kirándulójegyek oda-vissza utazásra jogosítanak, kizárólag 2. osztályon, alig drágábban, mint két akciós jegy ára az oda és visszaútra, így azok elfogyta esetén jó ár/érték arányú utazást tesznek lehetővé - különösen Bécsbe. Hátrányuk, hogy érvénytartamuk csak 4 nap, valamint áruk a helybiztosítást sem tartalmazza. Néhány esetben - magasabb áron - a célállomás környékének helyi közlekedésére (busz, metró, villamos) érvényes változatban is árulják. Kirándulójeggyel Románia és Ausztria számos települése mellett a Magas-Tátra, Brno és Prága érhető el. További részletek az az egyes célországoknál olvashatók!

Menettérti (oda-vissza) kedvezmény: Egyéni utasok részére (5 főig) a legtöbb kelet-közép-európai országba elérhető menettérti kedvezmény Bulgáriától Lengyelországig, melynek mértéke jellemzően 40-60% közötti, azaz számos relációban olcsóbb a menettérti menetjegy az egyútinál. Nyugat-Európa irányába azonban csak Svájc nagyvárosai érhetők el 50%-os menettérti kedvezménnyel (az utazás előtt legalább 3 nappal megváltva a jegyet). Menettérti kedvezménynek tekinthető a City-Star is, melynek árképzése zóna alapú, ára függ az együtt utazók számától, ám elérhető vele Ausztrián át Németország is. A konkrét ajánlatokról az egyes célországoknál olvashat!

Vonatbérlet: A vonatbérleteknek két fajtája van, az egyik csak egy országon belül jogosít utazásra, a másik szinte a teljes európai vasúthálózaton (nem ideértve a posztszovjet térséget). Változó, hogy ezek a bérletek mennyire érik meg az utasnak, ezért érdemes minden esetben kiszámolni, hogy bérlet nélkül mennyibe kerülne a tervezett utazás. Általánosságban elmondható, hogy az InterRail bérletek használata akkor érik meg, ha az utas viszonylag drága országokban utazik minden alkalommal relatíve nagy távolságokat. A részletekért tanulmányozza InterRail aloldalunkat!

Gyermekkedvezmény: Magyarországon nemzetközi forgalomban a gyermekek 6 éves kor alatt ingyen utazhatnak (ha külön helyet nem foglalnak el), 6 és 14 éves életkor között pedig kedvezményesen. Az egyes országok azonban egymástól eltérően szabályozzák a gyermekkedvezményt, de 4 éves kor alatt mindenütt ingyenesen utazhat a gyermek, ha külön helyet nem foglal el, míg a kedvezmény felső korhatára 12 és 17 év között szóródhat. Romániában például 4-12 éves korig van gyermekkedvezmény, így egy magyar-román relációban történő utazás esetén a 4-6 évesek a román szakaszon már jeggyel kell utazzanak, illetve a 12-14 évesek részére már teljesáron váltható a román szakaszra menetjegy, miközben a magyarra még féláron. Ausztria és Németország felé azonban van lehetőség saját gyermeket, illetve unokát ingyen vinni 14 éves életkorig. Az egyes országok speciális szabályairól az egyes célországoknál olvashat.

Diákkedvezmény: Nemzetközi forgalomban nincs diákkedvezmény. A diákok ha már nem jogosultak gyermekkedvezményre, akkor teljesárú viszonylati jegyekkel, illetve 26 éves életkor alatt kedvezményes árú InterRail vonatbérlettel utazhatnak. Egyes különleges árazású (globáldíjas) vonaton azonban előfordulhat ifjúsági kedvezmény, ám ez jóval drágább, mint az akciós jegyár ugyanarra a vonatra.

Nyugdíjas kedvezmény: Nemzetközi forgalomban nincs nyugdíjasoknak külön kedvezmény.

Családi kedvezmény: Ausztrián át Németországba és Svájcba a teljesárú jeggyel utazók 14 éves kor alatti saját gyermeküket vagy unokájukat ingyen vihetik magukkal. Más relációkban kifejezett családi kedvezmény nincs, de a City-Star menettérti kedvezmény családok és kisebb csoportok utazásakor a legkedvezőbb.

Vakok kedvezménye: A vak személy teljes vagy adott esetben (ha arra jogosult és a díjszabási feltételek megengedik) kedvezményes menetdíjat fizet. A vak személlyel együtt utazó kísérő (személy vagy vakvezető kutya) díjmentesen utazik. Részükre csak nemzetközi menettérti menetjegyek kerülnek kiállításra, melyek kizárólag azon ország jegykiadóhelyén adhatók ki, ahol a vak-igazolvány kiállításra került,  és csak olyan  utazásra,  amely  ezen  ország valamely állomásától vagy határpontjától indul ki. A helybiztosítási díjat, illetve  egyes kocsik, illetve vonatok használata esetén a felárat a kísérő személynek is teljes mértékben meg kell fizetnie. A  vak  személynek  magánál  kell  tartania  a  vak-igazolványát  (vagy  az  ennek megfelelő igazolást) és tudnia kell magát igazolnia. Az egyedül utazó kísérő menetjegy nélküli utasnak számít. A gyermek-menetjeggyel   rendelkező négy éven aluli vak gyermek kísérője díjmentes utazásra jogosult.

A vakok kedvezményét biztosító vasúttársaságok listája a MÁV-START honlapján lévő SCIC-NRT szabályozás 17.1.6. pontjában tekinthető meg.

Kerekesszékesek kedvezménye: A kerekesszékesek kedvezménye megegyezik a vakok kedvezményével (lásd előző bekezdés), azzal a különbséggel, hogy  kerekesszékkel történő nemzetközi utazás szándékát a MÁV-START Zrt.-hez személyesen a személypénztárakban, az ügyfélközpontokban vagy telefonon, a 06-80-630-053 számon be kell jelenteni az utazás előtt legalább 48 órával.

A kerekesszékesek kedvezményét biztosító vasúttársaságok listája a MÁV-START honlapján lévő SCIC-NRT szabályozás 17.2.6. pontjában tekinthető meg.

Az oldal 2017. május 25-én frissült.