Gyakori kérdések

GYIK

 

1. osztály

A nappali nemzetközi vonatok többsége 1. osztályú kocsikat is továbbít, amelyek számos többletszolgáltatást biztosíthatnak a 2. osztályúakhoz képest. Az alábbiak közül azonban nem minden szolgáltatás érhető el mindegyik 1. osztályú vagonban!

  • Szélesebb fülkék, több hely az ülések között
  • Nagyobb mértékben állítható, dönthető ülések, elegánsabb huzattal
  • Konnektor az üléseknél
  • Az étkezőkocsi személyzete kérésre az ülőhelyen szolgálja fel a rendelt ételeket és italokat
  • Egyes járatokon ingyenes harapnivalók vagy komplett étkezések
  • Az 1. osztályú menetjegyek tulajdonosai igénybe vehetik az üzleti várótermeket (Business Lounge), melyből Magyarországon a Keleti pályaudvaron található egy.

Az 1. osztályú vonatjegy ára normál esetén másfélszerese a 2. osztályúnak. A kedvezmények egy része igénybe vehető első osztályon is, illetve első osztályra is válthatók akciós vonatjegyek ausztriai, csehországi, svájci és németországi úticélokra. Egyes éjszakai viszonylatokon az egy- illetve a kétágyas hálókocsifülke, vagy a négyágyas fekvőhelyfülke igénybevételéhez  1. osztályú menetjeggyel (vagy bérlettel) kell rendelkezni.

Autószállítás

Néhány európai vasúttársaságánál a vonatokhoz kapcsolt kocsikon személygépkocsik és motorkerékpárok is szállíthatók. A közúti járművekkel a vonat indulása előtt kb. két órával kell a vasúti kocsikra felhajtani, majd a vezető és utasai a választott komfortkategóriának megfelelően ülő-, fekvőhelyes, vagy hálókocsikban foglalnak helyet az utazás idejére.

E szolgáltatás Magyarországról kiindulva nem érhető el, de például Bécsből Feldkirchbe,  a svájci határra, illetve Hamburgba, Veronába, Livornoba az éjszakai vonatok motorokat, személygépkocsikat is szállítanak. E vonatokon a gépjárművek után külön viteldíjat kell fizetni.

A részletes menetrendekről, az árakról és a szállítási feltételekről kérjük érdeklődjenek info@sinenvagyunk.hu e-mail címünkön.

Macska és madár szállítása

Kisebb háziállat (macska, madár, stb.) díjmentesen szállítható ülőhelyes kocsikban olyan zárt tartóban, amely a kiszökést megakadályozza, és amelyben a többi utast nem zavarják. Az éjszakai (fekvőhelyes és hálókocsikban) kocsikban azonban csak bizonyos esetekben, általában az egész fülke lefoglalásakor szállítható állat.

Kutyaszállítás

Kutyák általában féláron – kedvezményes menetjegyek esetében sokszor a kedvezményes felnőtt ár feléért – szállíthatók nemzetközi forgalomban, kizárólag szájkosárral és pórázon. Az étkező-, fekvőhelyes- és hálókocsikba, valamint egyes 1. osztályú kocsikba a kutyák bevitele tilos. A vakvezető kutyák szállítása díjmentes, és azokra az előbbiekben felsorolt korlátozások sem vonatkoznak.

Árak

A sinenvagyunk.hu honlapon szereplő árak jellemzően a MÁV-START jegyértékesítő rendszerből történő vásárlásokra vonatkoznak. Külföldön, vagy külföldi vasutak honlapjáról történő vásárlás esetén a kedvezményes árak egy része nem, vagy csak korlátozott feltételekkel érhető el, illetve egyes viszonylatokra más kedvezmények is érvényesek lehetnek.

Árfolyam

Valamennyi, a honlapon euróban megadott ár a vonatjegy megrendelés visszaigazolásának napján érvényes árfolyamon, forintban fizetendő. Az aktuális árfolyam: 310  forint/euró, melyet a MÁV-START Zrt. határoz meg a jegykiadóhelyeknek. Az általuk meghatározott árfolyam tapasztalatink szerint a kisebb árfolyam-ingadozásokat nem mindig követi le és a nagyobbakat sem feltétlenül azonnal!

Vonatjegy cseréje és visszaváltása

Fő szabály szerint menetjegyét, valamint fekvőhely- illetve hálókocsijegyét kezelési költség levonása mellett cserélheti át másik időpontra, vagy válthatja vissza véglegesen. Azonban a helyjegyek, az akciós menetjegyek és számos kedvezményes menetjegy cseréje és visszaváltása nem lehetséges.

Amennyiben sztrájk, vagy egyéb, a vonatforgalmat akadályozó külső körülmény miatt hiúsul meg az utazás, nem vonnak le kezelési költséget. Ilyen esetben azok a jegyek is visszaválthatók, melyeken az szerepel, hogy visszaváltása nem lehetséges.

A sinenvagyunk.hu oldal közvetítésével megváltott menetjegyek és helyjegyek visszatértése személyes ügyintézés esetén a Wasteels Utazási Irodában lehetséges nyitvatartási időben, a Keleti pályaudvaron, a 9. vágány mellett. A visszatérítési kérelem írásban is benyújtható a MÁV-START Ügyfélszolgálathoz (Budapest, 1426, Postafiók 56) címezve.

A kezelési költség általában 20%, de az egyes díjszabások ettől eltérő rendelkezést is tartalmazhatnak. A jegykiadóhely vagy a vasúttársaság hibájából történő visszatérítés esetén kezelési költség nem kerül felszámításra. Más vasúti társaság által kiadott menetjegyek visszatérítésére csak a jegykiadó vasút jogosult. A menetjegy teljes vagy részbeni fel nem használásáról az illetékes vasúti társaságtól igazolást kell kérnie az utasnak. Az ülő-, háló- és fekvőhelyfoglalások fel nem használása esetén a foglalásokat a jegypénztárakban le kell mondani. Az egyes ajánlatok visszatéríthetőségéről tételesen :

a releváns díjszabásokban található további információ.